Kuali Gegar Resipi Kuih Serabai Cicah Air Gula Melaka Sedapnya buat makan petang-petang! Sofea Shahrol 19 Dec 2021, 03:00 PM Share Tweet Apa itu Kuih Serabai? Ia sebenarnya adalah kuih tradisional berasakan nasi seperti apam dan dicicah dengan kuah manis gula Melaka atau nisan. BAHAN-BAHAN: 2 cawan tepung beras 1/2 cawan nasi + 2 cawan santan cair 1/2 cawan air suam 1 sudu kecil yis 2 sudu besar gula Sedikit garam CARA MEMASAK: Campurkan air suam bersama yis dan biar sekejap dalam 5 minit Kisar nasi dengan air, garam, gula dan santan cair. Sudah kisar campurkan tepung beras bersama nasi yang dikisar. Kacau sebati. Kemudian masukkan yis. Kacau sebati dan peram dalam 1 atau 2 jam. Bakar macam biasa. Sapu sedikit minyak pada pan atau acuan. Bakar dalam 10 -15 minit ye. Boleh bakar guna kuali leper atau acuan elektrik. Lebih kurang macam hendak masak lempeng. BAHAN KUAH: 2 cawan santan pekat 1/2 cawan air + 1 sudu besar tepung jagung 2 helai daun pandan 1 biji telur Sedikit garam 3 sudu besar gula 2 keping gula melaka/nisan CARA MEMASAK: Satukan tepung jagung dan air. Kacau rata. Kisarkan telur bersama santan. Kisar sekejap sahaja bagi sebati Sudah kisar masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk. Bersama air tepung jagung tadi. Kemudian buka api dan masak macam biasa sampai gula serta gula melaka betul-betul larut. Masak dengan api perlahan. Jangan masak terlalu lama sebab santan boleh “pecah minyak”. Bila kuah mula pekat sudah kira masak. INFO: Boleh masukkan isi durian pada kuah untuk tambah rasa durian. Sumber: Rasa Share Tweet Filled Under : trending info tips masakan *Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.