Kredit gambar utama: Shutterstock
Bulan raya ni, pergi la ke mana-mana rumah pun kebanyakannya menggunakan cawan dan pinggan polisterin. Tidaklah tuan rumah penat nak ke dapur basuh pinggan cawan berulang kali. Sebab itulah pinggan dan cawan polisterin ni menjadi pilihan.
Tetapi tahukah anda pinggan cawan polisterin ini bukan sahaja mencemarkan alam sekitar tetapi bahaya untuk kesihatan jika digunakan terlalu kerap? Dahlah setiap hari tapau makanan di dalam bekas polisterin, raya pun nak guna bekas polisterin lagi?
Jomlah bertukar kepada bekas plastik yang lebih selamat. Nak tau mana yang selamat, mana yang tidak? Anda cuma perlu periksa nombor di bahagian bawah bekas yang digunakan tu. Jika nombor 2, 4 dan 5... Tandanya bekas anda selamat untuk digunakan! Jika nombor 1, 3, 6 dan 7... Jaga-jaga ya!
PET, singkatan untuk Polyethylene Terephthalate. Anda mesti familiar dengan plastik ini sebab ianya sering digunakan pada botol mineral, botol jus, botol minyak dan botol air soda. PET dibuat untuk sekali guna je sebab susah nak dibersihkan. Plastik nombor 1 ni tak bersifat toksin cuma bila tak dibasuh bersih, mudahlah bakteria membiak.
High-Density Polyethylene (HDPE) boleh dikatakan salah satu plastic yang selamat digunakan. Plastik ini selalu digunakan dalam botol detergent, botol syampu dan beg shopping.
Polyvinyl Chloride (PVC). Plastik ni bersifat toksik dan tak boleh digunakan untuk apa jua perkara berkaitan dengan pemanasan makanan. PVC tidak boleh dibakar sebab akan mengeluarkan toksik yang gangguan kesihatan. Plastik ini biasa digunakan untuk pipe, botol syampu, dan pembungkusan makanan.
Low-Density Polyethylene (LDPE) selalunya digunakan untuk membuat penutup bekas makanan, botol sos, beg roti dan bekas CD. LDPE boleh dikatakan salah satu plastic yang selamat digunakan dan boleh dikitar semula.
Polypropylene (PP), plastik pilihan terbaik. Selamat, tahan panas, bebas toksin dan boleh dikitar semula. Biasa digunakan dalam bekas makanan, packaging dan labels, dan bekas ubat.
Polisterin atau Styrofoam (PS) yang selalu digunakan sebagai pinggan dan cawan pakai buang dalam kenduri atau acara besar dan untuk tapau makanan boleh melarut lesap dan menjejaskan fungsi hormon.
Polycarbonate (PC) biasa digunakan botol air, bekas ketchup, dan pembungkusan produk. Walaupun Polycarbonate (PC) tahan panas dan tak mudah pecah, tetapi sudah kurang digunakan sekarang sebab isu Bisphenol A (BPA) boleh membawa masalah kesihatan serius.
Dah tau nombor-nombor ni, bolehlah jadi pengguna bijak. Katakan tidak pada pada bekas polisterin. Anda boleh menggunakan bekas plastik keluaran Applelady sebagai ganti. AppleLady mempunyai lebih daripada 2,000 jenis bekas plastik seperti bekas makanan dan tumbler yang diperbuat daripada Polypropylene (PP), plastik nombor 5 yang tentunya selamat, bebas toksin dan boleh dikitar semula.
Produk AppleLady menggunakan bahan berkualiti tinggi yang mendapat pengiktirafan ISO. Bukan sahaja selamat digunakan tetapi mampu melindungi alam sekitar. Anda bukan sahaja boleh menggunakan bekas plastik AppleLady untuk membungkus makanan, tetapi boleh digunakan untuk memudahkan urusan anda di rumah. Selain bekas makanan, AppleLady turut ada kabinet, tong sampah, perkakas dapur, baldi, bakul, meja, kerusi dan lain-lain. Layari laman web AppleLady untuk info lanjut.
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.