Setiap kali nak masak atau nak guna daun herba kena keluar pergi kedai. Tapi kalau tak habis guna, sayang pula! Kadang kala, kita terpaksa buang daun sup, daun kari, daun bawang, kucai, daun pandan, daun limau purut, serai, lengkuas atau halia selepas beberapa hari membeli kerana ia sudah layu dan tak segar.
Namun ada cara yang mudah yang dikongsikan oleh Public Health Malaysia untuk memanjangkan hayat daun-daun herba ini.
1. Basuh daun daun herba
2. Potongkan menjadi kecil dan rendamkan dalam bekas plastik
3. Masukkan dibahagian beku
4. Selepas 3-4 jam, keluarkan dan masukkan dalam beg zip bag yang berlabel.
Apabila anda hendak gunakan. Keluarkan lebih awal. Biarkan air batu menjadi cair dan daun herba ini boleh digunakan. Keadaan masih segar, berbau wangi seperti baru dibeli.
Selepas ini, anda tak perlu bazir duit dengan membuang barangan yang tak dipakai. Sampah pun menjadi kurang. Kebersihan bumi pun terpelihara.
Selamat mencuba!
Sumber: Public Health Malaysia
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.