Tak semua orang berpeluang makan tepat pada masanya, ada yang terhalang dengan pelbagai sebab seperti kerja, belajar dan sebagainya.
Sudah tentu makanan tersebut akan disimpan tapi malangnya apabila hendak makan, ia sudah basi.
Jadi, periksa 5 langkah ini supaya makanan yang anda simpan kekal lebih lama.
1. Cara Penyimpanan Makanan - simpan di dalam peti sejuk atau suhu bilik. Asingkan jenis makanan sama ada sayur atau daging
2. Tempoh Penyimpanan Makanan - bukan semua makanan boleh disimpan lama. Ketahui jenis apa makanan yang disimpan, dan elakkan simpan terlalu lama. Bimbang hilang khasiat dan menjejaskan kesihatan anda
3. Jangan Tutup Makanan Yang Masih Panas - perkara ini akan menyebabkan ragi, kulat dan bakteria hadir ketika wap air terkumpul dan. Ingat, mereka suka tempat hangat dan lembab
4. Cahaya Yang Berlebihan - tahu kenapa lampu terpadam apabila peti ais ditutup? Makanan mudah terjejas sekiranya cahaya hadir dalam keadaan berlebihan
5. Suhu Peti Ais - kenali jenis makanan anda kerana setiap makanan mempunyai suhu penyimpanan yang berbeza
Jadi, periksa makanan anda bagi mengelakkan pembaziran!
Sumber: Astro Awani
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.