Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

GEGAR

Permata Pantai Timur

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

GEGAR

Permata Pantai Timur

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

GEGAR

Permata Pantai Timur

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

GEGAR

Permata Pantai Timur

#Trending

Nak Tahu Kulit Anda Sensitif Atau Tak, Perhatikan 5 Tanda Ini!

Dah tau jenis kulit, barulah boleh cari jalan penyelesaian.
20 Mar 2020, 03:52 PM

nak tahu kulit anda sensitif atau tak, perhatikan 5 tanda ini!

Kredit: Shutterstock

Berapa ramai di kalangan kita yang benar-benar kenal jenis kulit sendiri? Iyalah, paling tidak pun tahu kulit muka tu jenis berminyak, normal atau sensitif. Bila dah kenal dengan kulit, barulah senang nak cari produk yang sesuai, betul tak?

Sesetengah orang mungkin tiada masalah nak guna apa pun jenis produk, tetapi sesetengah yang lain pantang salah sikit, mulalah jerawat bermaharajalela. Bila kulit muka bermasalah, akan timbul rasa kurang yakin dengan diri sendiri.

Jika kulit muka anda sering bermasalah, anda mungkin alami kulit sensitif.

Masalah kulit sensitif dipengaruhi beberapa faktor seperti sinaran ultra ungu (UV), radiasi fizikal, perubahan cuaca dan suhu, penggunaan bahan kimia tidak bersesuaian (kosmetik, sabun mandi dan wangian), pencemaran air, masalah psikologi serta gangguan hormon.

Ni kami kongsikan antara tanda seseorang itu mempunyai kulit sensitif:

#1 Kulit kemerahan dan kelihatan nipis

nak tahu kulit anda sensitif atau tak, perhatikan 5 tanda ini!

Kredit: Shutterstock

Kulit sensitif merengsa dengan mudah kerana lebih nipis dan halus menyebabkannya merengsa bila terdedah kepada sinaran matahari dan udara tercemar.

#2 Gatal

nak tahu kulit anda sensitif atau tak, perhatikan 5 tanda ini!

Kredit: Shutterstock

Mereka yang mempunyai kulit sensitif ni, akan mudah gatal disebabkan lapisan kulit lebih nipis dan menegang.

#3 Rasa terbakar

Paling tak tahan tentunya rasa pedih, kulit rasa mencucuk dan seperti terbakar.

#4 Mudah breakout

nak tahu kulit anda sensitif atau tak, perhatikan 5 tanda ini!

Kredit: Shutterstock

Mereka yang mempunyai kulit jenis ini sangat sensitif terhadap bahan kimia dan mudah ditumbuhi jerawat.

#5 Bekas jerawat

Dahlah pantang salah sikit mudah break out, kesan jerawat pun susah nak hilang.

Anda yang ada masalah seperti ini? Jangan stress! Paling penting, anda kenalah amalkan rejim penjagaan kulit yang baik dan betul, menggunakan produk alami bagi memastikan kulit cantik tanpa komplikasi. Salah satu daripadanya adalah dengan menggunakan Putiq Skincare.

nak tahu kulit anda sensitif atau tak, perhatikan 5 tanda ini!

Kredit: Putiq Skincare

Putiq Skincare dirumus khas menggunakan bahan semujadi dan sesuai digunakan oleh mereka yang berkulit sensitif. Gunakan rangkaian Produk 4 in 1 Putiq Skincare yang terdiri daripada Putiq B-Soap, krim siang, krim malam dan v-cream.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PUTIQ SKINCARE HQ (@putiqhq) on

Nak kulit cantik dengan produk semulajadi? Dapatkan Putiq Skincare di semua toko jamu berhampiran anda.

Like dan follow Facebook dan Instagram PUTIQ HQ untuk info lanjut. Putiq Skincare, cintaku berputiq!

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}