Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkuatkuasa, ramai yang duduk dirumah mencuba pelbagai resipi yang mungkin tidak pernah dicuba sebelum ini.
Menerusi satu perkongsian oleh Eyza Liza, beliau telah berkongsi satu resipi mudah memasak Apam Susu Gebu Gebas.

Berikut adalah bahan dan cara menghasilkannya:
Bahan A
4 biji telur (Suhu bilik)
1 sudu besar Ovalette (suhu bilik)
3 sudu besar susu pekat manis (suhu bilik)
1 sudu kecil Asen Vanilla
1 cawan gula
*semua bahan di atas ini mix sampai kembang dan putih (ringan)
*jika tiada mixer, boleh gunakan blender sebagai alternatif.
Bahan B
Tepung gandum 2 cawan.
Cara-caranya:
Selepas siap blend semua Bahan A, masukkan pula Bahan B iaitu 2 cawan tepung gandum dan gaul sehingga sebati..(kalau pakai mixer, masukkan sekali lepastu sambung putar dalam 5 ke 10 minit lg)

Asingkan ke dalam 3 ke 4 bekas letak warna ikut citarasa anda..dan jangan lupa sapu acuan dengan planta dulu ya untuk senang nak keluarkn dari acuan nanti.

Kukus selama 30 minit dengan api yang kuat dan pastikan air mendidih dahulu baru masukkan.
Ok, siap..!! Selamat mencuba!


Sumber: Eyza Liza via Masak Apa Hari Ni (MAHN)
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.